IP_PLJ

Spring 2011
IP and PLJ residences
Hertweck Devernois Architects Urbanists,Versailles, France
exhibition visuals and models
 
lateral view
 
 In the preparation for two office exhibitions, one in Remagen, Germany and the other in the Alain le Gaillard expo in Paris, which comprised of six ongoing projects at various stages of realisation, a series of documents had to be created. Large size image formats and laser cut models were used to immerse the public into the projects and present the office’s early work.
 
Lateral viewInterior courtyard viewFront view

Laser-cut model

 
The IP residence, located on the Rhine Valley on the sloped site of a former orangery which burned down in 2005, is part of larger aristrocratic estate complete with tenis cours and a mansion. The new insertion needing thus to not disturb the present historical hierarchy,  is based on the reinterpretation of the region’s vineyard retaining walls in order to fit a multigenerational program inside. The retaining walls blend in and out of the scenery defining the more public and private parts of the program throught the creation of interior courtyards, also meant to bring the southern light deep into the house.
 
Garden view on the roof of the livingroomInterior courtyard viewSide view from deep in the garden

Model in expo context

Following similar principles, the PLJ residence this time situated in a tight urban context of Saint-Germain en Laye in France, uses the retaining walls in order to navigate the very strict site condition. The existant house of only 100sqm needs a considerable extension in order to fit in the large family of the new owners. Classified as unconstructuble due to the beauty of the natural landscape, a deal has been obtained with the mayor’s office to glide the entire project underground and to keep the soils continuity. The southern exposure of the slope allows more than sufficient light to penetrate into the house. In additon, a 25 meter tall linden tree with roots stretching all over the site is protected and thus preserved forcing the entire project to wrap itself around it at a resonable distance.
 
 
Loading